Ännu en öl-relaterad, rolig nyhet. Vår fantastiska hovmästare, festfixare, glädjespridare och vinsommelier Helena Lindell kan nu även titulera sig som ölsommelier. Möt henne här!
Att Helena haft/har ett brinnande intresse för ölvärlden har nog inte undgått någon. I herrgårdspuben har vi nämligen, mycket tack vare henne, ett av branschens största ölsortiment. Och nu vill vi förstås veta lite mer om Helenas stora passion...
Öl-sommelier, stort grattis! Kan du beskriva känslan när du tog examen på Vinkällan?
Lättnad, stolthet :) Att kunna få till otroligt bra betyg i en relativt kort kurs (10 veckor) som är väldigt avancerad och detaljrik med ett riktigt bra ihopsatt slutprov på alla delar kan bara beskrivas med lättnad och stolthet. Att under dessa 10 veckor även vara småbarnsförälder och jobba heltid i service samt planera bröllop (eget och andras) har verkligen fått mig att utvecklas =) Att jag också under kursens gång haft möjlighet att få dela med mig av nya kunskapen till mina kollegor, är magiskt! De är en otroligt stor del i att studerandet har gått så bra, de har förhört mig, frågat, undrat och ifrågasatt. Bättre kollegor kan man inte ha ❤️
Hur visar sig din stora passion i ditt dagliga arbete?
Här på Happy Tammsvik har jag mer eller mindre helt fria händer med ölutbudet vilket är otroligt givande och lärorikt. Jag har jobbat mig mer mot svenska småbryggerier. Just nu har vi svensk öl från 12!!! olika bryggerier samt fyra utländska bryggerier. Så roligt att få gäster att prova någonting nytt eller se glädjen i deras ansikte när de ser This Is How-ölen på hyllan och utbrister " Det där bryggeriet finns där jag bor!!" (Piteå)
Ölutbudet ligger för tillfället på 60 olika sorter där vi har vissa gästspel och vissa fasta öl. Känslan av att kunna bidra med en härlig kväll vid provningar är otroligt roligt, att få dela med mig utav den kunskapen jag besitter och få höra vad gästerna tycker/tänker/vet är det allra bästa. En stor del av våra gäster har både stort intresse och djup kunskap om ölvärlden, vilket förstås gör det hela extra roligt och utmanande.
Det nära samarbetet som vi har med våra grannar på FBW/ Säbyholms Bryggeri (Frequezy Beer Works) ligger också helt rätt i tiden. Det är verkligen en lyx att ha ett mikrobryggeri så precis in på knuten. Mattias och David gjorde ett kanonjobb då vi under december tog fram vår tredje egenbryggda öl vid namn Birdie nam nam - en kvittrande god Pale Ale med inslag av tropisk frukt och grapefruktstoner.

Vad tycker du är roligast, öl eller vin? Du är ju lika skicklig i båda.
Jag har ett brinnande intresse för all dryck och gärna i kombination med mat. Många har fastnat i vitt vin till fisk, rött vin till kött och att öl bara passar till grytor, grillat och hamburgare. Jag vill vara med och ändra stereotypen och få människor att tänka annorlunda - och därmed ge möjlighet till nya fantastiska smakupplevelser. En suröl med hallon till en riktigt söt dessert med rostade nötter till exempel, en mörk belgisk ale till en kraftigare fiskrätt med rotfrukter, Saison farmhouse ale till carpaccio osv. Kombinationerna är oändliga =) Vinet har alltid varit en central punkt i mitt arbete och ölintresset tog ordentlig fart för ca 5 år sen. Så jag kan omöjligen välja. Båda ligger mig lika varmt om hjärtat.
Tack Helena. Fortsatt lycka till! Och igen - stort varmt grattis från dina riktigt stolta kollegor!