Varför inte bjuda hem vännerna i helgen och imponera med härliga lyxlangos med hummer, forellrom och ostchips. Vår köksmästare Helena bjuder här på ett recept som får smaklökarna att dansa.
Till detta rekommenderar vi en kall, Golden Ale från
Oppigårds.
En garanterad smaksensation.
Recept 4 personer
Deg
13 g jäst
1,5 dl ljummet vatten
ca 40 g kokt, kall potatis
3,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
0,5 dl mjöl till utbakning
Rör ut jästen i vattnet. Riv potatisen och blanda med mjölet och saltet. Vänd ner i vattnet och arbeta till en deg. Degen ska vara ganska lös.
Låt jäsa i ca 40 min.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 8 bitar och kavla ut till cm tjocka bröd. Låt dem jäsa i ca 10 minuter. Fritera i 180 grader tills langosen är gyllenbrun på bägge sidor.
Tips! Degen går att förbereda och ha i frysen för att ta fram ett par timmar innan de ska serveras. Skippa jäsningen och kavla ut degen direkt och frys.
Ostchips
Riven västerbottenost
Kummin
Strö ut osten tunt på en plåt. Strö på lite kummin. Baka av i 175 g tills osten blir gyllenbrun
Servera langosen alldeles nyfriterad med forellrom, hummer, vispad smetana och fint hackad rödlök.
Vår Michel tipsar; Oppigårds Golden Ale passar bra till Lyxlangos då den har stiltypisk orostad men tydlig maltkaraktär som gifter sig bra med det goda brödet. Den lilla beskan och citrusfräschören från Goldings- och Cascadehumlen bryter av umamin i forellromen och fetman i smetanan på ett mysigt sätt! :)
Lycka till!