Visst är det Kladdkakans Dag idag. Men receptet till denna oemotståndligt goda Sticky chocolate & cinnamon cake är värt att ha tillgänglig året runt. Här serveras den tillsammans med en härligt mörk imperial stout från det skotska bryggeriet Brewdog.
Vi har fått lära oss att söta maträtter ska mötas med något sött i glaset - men som ni säkert också har hört tidigare så är regler till för att brytas. Detta är något det skotska bryggeriet Brewdog känner till kanske bättre än de flesta andra vilket har fått dem att bli ett av de mest framgångsrika hantverksbryggerierna i världen. Deras öl Rip Tide är en härligt mörk imperial stout vars delikata, torra kaffe- och chokladtoner får komma fram extra tydligt då den serveras i kombination med sötman från vår nästan oförskämt goda chokladkaka. I sin tur friskar ölens kylda temperatur, lätta kolsyra och djupt inkokta beska upp munnen mellan tuggorna och kakan bjuder då tillbaka nejlika och kanel som höjer ölupplevelsen till något alldeles särskilt!
- Jag vet i alla fall vad jag ska ge min mun i julklapp, säger vår hovmästare och ölexpert Michel Mendez.
Recept; Sticky chocolate & cinnamon cake
2 dl vetemjöl
1.5 dl kakaopulver
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
Kanel efter smak
Nejlika efter smak
260 gram mörk choklad delad i mindre bitar
125 gram smör
6 st ägg medelstora
5 dl strösocker
1, 25 dl crème fraîche 34%
0, 25 dl starkt kaffe
Till formen:
Smör
Mjöl eller kakaopulver
Gör så här;
Blanda mjöl, kakao, kanel, nejlika, bakpulver och salt i en skål.
Smält chokladen tillsammans med smöret i en kastrull. Vispa ägg och socker pösigt.
Vänd ner chokladen i äggsmeten. Rör försiktigt ner mjölblandningen och till sist kaffe och creme fraichen. Smörj formen och beströ den med mjöl eller kakaopulver. Häll i smeten och grädda kakan i cirka 40 minuter i 175 graders ugnsvärme. Kakan ska vara kladdig i mitten.