Karin Ulfhielm är en av arrangörerna bakom årets viktigaste HR-event; #HRunconf 2017. Ett event som äger rum hos oss på Happy Tammsvik, 8-9 maj. Här beskriver Karin mötesmodellen Unconference
#HRunconference - en Open Space-konferens
#HRunconference är en s k Open Space-konferens med HR-tema. Vi vill med den här konferensen ta tillvara all kunskap som finns ute i näringslivet och offentliga verksamheter och skapa ett hållbart arbetsliv. Tanken med den här typen av konferens är att det är du som deltagare som är den viktigaste spelaren - och alla deltagarna utgör teamet med hjälp av vilka vi ska komma fram till riktigt kloka saker. Intresseområdet - människor, ledarskap, hållbart arbetsliv och i det hållbara människor tror vi förenar både personer som arbetar aktivt med HR-frågor i HR-funktioner och chefer och ledare. Likaså är vi övertygade om att personer som arbetar som konsulter är med och skapar tydligt värde. Vi delar med oss av vårt kunnande, vår nyfikenhet och intresse för att både hjälpa varandra och att tillsammans hitta nya och spännande vägar.

Genom våra olika infallsvinklar erbjuder vi olika perspektiv kring de frågor som tas upp. Du engagerar dig i det DU tycker är viktigt, och när samtliga deltagare deltar på de villkoren blir de som är närvarande “rätt”. Det finns inte ett färdigt program för #HRunconference, istället är det du tillsammans med övriga deltagare som bygger konferensen - så ditt och övriga deltagares engagemang är avgörande för vad du och övriga får ut. Det finns en väldigt mänsklig parameter som en okonferens tar hänsyn till, och det är den som bygger på att vi människor är flockdjur och vi har behov att tillhöra och tillföra. Allt det blir tillgodosett på #HRunconference. Det blir som en enda lång kaffepaus på en konferens - där den riktiga dialogen sker, och är när vi möts och utbyter tankar mer explicit. ;-)
Samtalen som förs kallas för spår. I spåren delar deltagarna med sig av tankar, idéer och erfarenheter kring det specifika ämnet som initierats av spårledaren. Antingen har spårledaren en tanke kring det önskade läget när spåret är genomfört, eller så kommer gruppen gemensamt fram till vad ett lämpligt mål eller utfall av spåret ska bli.
Men det är väl konstigt att inte ha en färdig agenda?
Ja, kanske det, eller också inte. På #HRunconference finns både strävan, längtan och önskningar i luften. Samtidigt kan det kanske kännas lite tveksamt och otydligt. Törs jag dela med mig? Är verkligen mina tankar och erfarenhet intressanta? Svaret på båda frågorna är “ja”. Därför behöver vi också som deltagare ha en ödmjuk respekt och nyfikenhet i alla de möten och samtal som sker.
Absolut mest får du ut av okonferensen om du förbereder dig med vad DU vill ha med dig från okonferensen. Ju mer förberedd du är, desto större är chansen att du kommer att få med dig just det du vill ha i form av lärande, nya idéer, nya nätverkskontakter. Dessutom törs jag lova dig att när du agerar så, kommer du “på stående fot” att anmäla dig till nästa års #HRunconference också…;-)
Det finns lite klokheter eller förhållningsregler att ta hänsyn till vid en “okonferens”
Ingen har fel, alla har rätt - delvis. Det betyder att den eller de personer som anmäler sig till din samtalsgrupp/spår är precis rätt, eftersom ni har stort intresse för just den frågan. Och vilka är mer kvalificerade att jobba med ett ämne än de som verkligen är engagerade i det…
Det som händer är rätt - det ger oss möjlighet att “släppa alla måsten” och allt vi tycker borde ha hänt eller skulle kunna ha hänt. Vi kan vara närvarande i det som är, acceptera det som sker just nu. Vi kan också agera mycket mer utifrån önskningar än förväntningar.
Vi skapar tillsammans och visar respekt för varandras infallsvinklar och bidrag. Kreativitet och “samarbetsskapandet” styrs inte av vem som har mest rätt, klockan och linjär tid, utan vi låter energin och kreativiteten komma när den ska. Ämnet kanske behöver behandlas ännu mer eller så är det klart när spåret är slut.
Vi behöver hålla oss inom vissa tidsramar för att schemat i stort ska fungera. Däremot är det kanske så att vissa ämnen och spår skulle vara spännande att fortsätta samtala kring. Det kommer därför att finnas “luft i griden” för att spår ska kunna byggas på, eller så finner den/de som är mest involverade i samtalet att hitta plats för att fortsätta samtalet “vid sidan om”, eller så väljer spårledare (m fl) att fortsätta samtalet över kafferasten, lunchen, middagen el dyl.
Likaså är det fullt möjligt för dig att när du upplever/tycker/tänker att du redan har fått med dig det du vill ha, eller att du inte fick ut det du tänkt dig, att lämna spåret och söka upp ett annat. Du har med andra ord hela tiden friheten att välja och också ansvaret för var du lägger din tid och din energi.
Nu är det upp till dig/er att “samarbetsskapa” kring viktiga, riktiga och spännande ämnen.
Återsamling
Innan vi avslutar dag 1 samlas vi för att ta del av varandras upptäckter och erfarenheter samt passar på att nätverka lite innan vi förbereder oss för middag. Samma sak sker dag 2 strax innan lunch, då vi också utvärderar och reflekterar över vad vi tar med oss från okonferensen.
Uppföljning
Ja, det kommer att bli en utmaning! Styrelsens önskningar i och med #HRunconference är ju att förlänga den “euforiska” känsla som uppstår i samband med okonferensen, och att också fortsätta att utveckla de klokheter som kommer i samband med de kloka samtal, dialoger och nätverkande som sker under dagarna. Vi hoppas vi kunna bidraga med det genom ytterligare dialog, nyhetsbrev m m i digital form.
Mer om #HRunconf 2017 »